Belasting terugvragen als particulier

Lees hier alle informatie die u nodig heeft om belasting terug te vragen als particulier.

Informatie over btw terugvragen als particulier

Wanneer u voor de eerste keer zonnepanelen aanschaft, is er een mogelijkheid om de btw over de aanschaf en de installatie van uw zonnepanelen terug te vragen. Op deze pagina wordt dit toegelicht door ons, zodat u dit gemakkelijk zelf kunt regelen.

Voorwaarden voor een btw-teruggaaf zijn:

Extra informatie

Om een btw-teruggave aan te vragen, moet u de drie stappen volgen die op de website van de belastingdienst worden vermeld. Deze drie stappen kunt u op de website van de belastingdienst terugvinden of hieronder lezen.

Stap 1

Er wordt gevraagd om een formulier in te vullen. Met dit formulier meldt u zich aan als ondernemer. Alleen als ondernemer is het mogelijk om btw terug te vragen. Wanneer u zonnepanelen aanschaft, bent u een ondernemer omdat u een deel van de stroom levert aan een energiemaatschappij en niet direct zelf gebruikt. Na het invullen van het formulier bent u dus ondernemer en bevoegd om btw terug te vragen.

Bij vraag 2B wordt gevraagd of u mee wilt doen aan de kleine ondernemingsregeling (KOR). Als u hieraan mee doet, vraagt u om een vrijstelling van de btw van uw zonnepanelen. De meeste particulieren kiezen hiervoor. Het voordeel hiervan is namelijk dat u eenmalig een btw-aangifte moet doen en hiermee de btw dus terugvraagt.

Kiest u wel voor een KOR:

Vanaf het jaar dat volgt op de aanschaf van uw zonnepanelen kunt u minimaal 3 jaar géén btw meer terugvragen. Ook niet voor een aanvullende set zonnepanelen, een omvormer of onderhoud. En ook niet als u in die periode een eenmanszaak begint of start als ZZP’er. Houd hier rekening mee als u kiest voor de KOR. Als u bijvoorbeeld in 2021 kiest voor de KOR kunt u dat jaar nog wél btw terugvragen voor extra investeringen in zonnepanelen, maar in 2022 2023 en 2024 niet.

Kiest u niet voor een KOR:

Kiest u niet voor de KOR? Dan moet u elk kwartaal btw-aangifte doen, btw aangeven én betalen. Dit zou handig kunnen zijn wanneer u van plan bent om in de komende drie jaar meer investeringen in zonnepanelen wilt doen. Bijvoorbeeld een aanvullende set zonnepanelen, een omvormer of onderhoud. U kunt dan namelijk hiervoor ook btw terugvragen.

Klik hier om rechtstreeks naar het formulier op de belastingdienst website te gaan.

Stap 2

Zodra u een brief van de belastingdienst hebt ontvangen met de vaststelling belastingplicht, moet u een rekeningnummer doorgeven aan de belastingdienst. De belastingdienst heeft uw rekeningnummer nodig voor de btw- teruggave. Hiervoor moet u het formulier ‘Opgeven of wijzigen rekeningnummer ondernemers’ invullen. Dit kunt u doen door met uw DIGI-D in te loggen op “Mijn belastingdienst Zakelijk”. In de ontvangen brief staat een omzetbelastingnummer die u nodig bent bij het invullen van het formulier.

Stap 3

Btw-aangifte doet u om uw betaalde btw terug te kunnen ontvangen.

Wanneer stap 2 is volbracht en u heeft het formulier toegestuurd, ontvangt u een aantal brieven van de belastingdienst. Met deze brieven kan de daadwerkelijke btw-aangifte worden voldaan. Wanneer u met DIGI-D inlogt op “Mijn belastingdienst Zakelijk” staat er een aangifte voor u klaar. Hoe u deze precies kan invullen wordt beschreven op de belastingdienst site onder stap drie.

QZon - Kwaliteit in zonnepanelen - Logo
QZon

Mocht u nog vragen hebben dan kunt u gerust contact met ons opnemen door te bellen of op de onderstaande knop te klikken.